Omega 3 mastné kyseliny a Halo Ravseen

V čom je výnimočný a aký ma dosah na zdravie a prevenciu potravinový doplnok Halo Ravseen od Dr. Nona? Je taktiež obohatený o Archeabaktériu, ktorá dokáže z dlhodobého hľadiska reštrukturalizovať poškodenú DNA.

Prípravok Ravseen je zdrojom Omega 3 a Omega 6 mastným kyselín v optimálnom pomere pre zdravie človeka. Znižuje hladinu cholesterolu, ovplyvňuje tukovú výmeni organizmu, pôsobí prevenčne na srdcovo-cievne ochorenia (napr. mŕtvica a arterioskleróza) a tiež priaznivo pôsobí pri poruchách krvného obehu mozgu.

Odporúča sa pri cukrovke, onkologických ochoreniach a gynekologických problémoch. Rozpúšťa cysty a kaly v tele (spolu s Reumoseenom), regeneruje kĺby a detoxikuje pečeň.

Článok pokračuje pod fotkou…

O Omega 3 mastných kyselinách

Ich nedostatok vedie k ochoreniam ako Alzhaimer, osteoporóze, alergiám, boľavým kĺbom, astme, suchej pokožke, či zlej nálade (výskum potvrdzuje, že tam, kde sú ryby na dennom jedálničku, trpia ľudia v menšej miere depresiami).

Omega 3 zabraňujú rastu onkobuniek, chránia srdcovocievny systém, pomáhajú pri cukrovke. Potrebuje ich aj oko – očná sietnica k správnemu videniu, zabraňujú poškodeniu jemných cievok v oku a zároveň v nich zvyšujú cirkuláciu krvi.

Príznakom nedostatku Omega 3 je suchá koža.

Kyselina alfa-linolenová (LNA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) sú hlavné omega 3 nenasýtené mastné kyseliny. Keď trávime a vstrebávame LNA, naše enzýmy môžu premeniť niektoré LNA do dlhších omega 3 mastných kyselín ako EPA a DHA. Je potrebných asi 10 LNA na to, aby ich naše telo mohlo premeniť na EPA. LNA pochádza prevažne z potravy rastlinného pôvodu (ľanové semiačka, ľanový olej, vlašské orechy, mandle, listová zelenina, atď.).

Rastlinná strava len zriedka obsahuje EPA a DHA, ktoré sa nachádzajú v rybom tuku. Výnimkou sú čerstvé morské riasy. Všetky morské živočíchy potrebujú tieto supernenasýtené omega 3 tuky pre teplo a k udržaniu elastického tkaniva v studených vodách oceánov.

Ľudia počas chladných dní majú taktiež zvýšenú potrebu omega 3 mastných kyselín. V 70-tych rokoch sa objavili pozoruhodné dôkazy o tom, ako Inuiti (Eskimáci) žijúci v Grónsku netrpia žiadnymi srdcovocievnymi ochoreniami, aj keď ich strava obsahuje veľké množstvo tukov. Vyšlo najavo, že tieto tuky sú plné dlho prehliadaných Omega 3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré Inuiti získavajú z rýb a morských živočíchov. Vedcov táto informácia viedla k ich ďalšiemu štúdiu a prišli k poznaniu, že nezdravá pokožka, artritída, poruchy imunity, depresie, infarkty a ďalšie ochorenia sú z nedostatku tukov typu Omega 3.

Obe skupiny esenciálnych mastných kyselín sú nutné pre život a zdravie, avšak moderná strava obsahuje až príliš Omega 6 oproti Omega 3. Pre prevenciu je potrebný pomer Omega 3 k Omega 6 1:2. Pre regeneráciu a liečbu je to 1:1. Stravovacie návyky Európanov dosahujú tento pomer v hodnote 1:20 a v USA je to až 1:40! Dalo by sa povedať, že naše telá vplyvom prevahy Omega 6 doslova vnútorne horia.

Dôležitá štúdia z roku 1997 z Japonska popisuje nárast vyššie spomenutých ochorení v histórii tejto krajiny odvtedy, keď ľudia začali vo väčšej miere konzumovať tuky typu Omega 6 a prispôsobovať si stravu západným vzorom.

Naši predkovia, ktorí sa zaoberali lovom a zberom, konzumovali približne rovnaké množstvo Omega 6 a Omega 3 tukov a tento pomer sa javí pre naše telo ako ideálny.

Článok pokračuje pod fotkou…

Mikroživiny a omega tuky

Naša strava je zložená z makro- a mikroživín. My kladieme dôraz hlavne na makroživiny – bielkoviny, škroby, tuky. Dostávame ich do tela ako stavebný materiál bez toho, aby sme sa zaujímali, či v tele máme dostatok remeselníkov, ktorí tento materiál spracujú a či k tomu majú náradie a k nemu prislúchajúce nástroje.

Remeselníci sú enzýmami, náradím sú vitamíny a nástrojmi minerály. Ak chýba čo i len jedna zložka, má naše telo so stavebným materiálom problém (bielkoviny, škroby, tuky). Vŕtačka bez vrtáka je nám nanič a vŕtačka s vrtákom bez remeselníka je nefunkčná.

Rýchlo starnúci Eskimáci

Poviete si, dobre, ale Eskimáci predsa nejedia nijakú zeleninu a ovocie a napriek tomu netrpia na nedostatok vitamínov a minerálov. Áno, lenže Eskimáci jedia mäso a všetky živočíšne produkty surové. Inuiti, praví Eskimáci, prežívajú bez rastlín len vďaka surovej strave (mäsu), avšak rýchlo starnú a dožívajú sa nízkeho veku. Jiří Jaeger, ktorý medzi nimi žil, vo svojej knihe Šesť rokov medzi Eskimákmi popisuje, že Inuiti dospievajú v pätnástich rokoch, v tridsiatke sú už starí a do päťdesiatky zomierajú. Ich priemerný vek bol ešte donedávna 27 rokov.

Dobytie južného pólu

Keď v roku 1911 pretekali Amundsen a Scott o dobytie južného pólu, Amundsen presvedčil svojich členov výpravy, aby jedli surové mäso. Scott so svojim tímom jedli mäso tepelne upravené a dostali skorbut. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo všetci jeho muži zahynuli.

900 mačiek

V rokoch 1932-1942 uskutočnil výskumník Dr. Francis Pottenger zaujímavý pokus s mačkami. Mal 900 mačiek, ktoré rozdelil do štyroch skupín a každú skupinu kŕmil inak. Niektorým dával len surovú stravu, iným varenú a ďalším kombinovanú.
V skupine s len varenou stravou (mäso) sa na konci prvej generácie začali rozvíjať degeneratívne ochorenia a mačky začali byť lenivé. V druhej generácii týchto mačiek sa degeneratívne zmeny objavili už od polovice života a naviac začali strácať koordináciu. V tretej generácii sa degeneratívne choroby objavili veľmi rýchlo, niektoré mačky sa narodili slepé, slabé a zakrátko zomierali. Mnohé z nich už nemohli mať potomkov. Ak mali mladé, tak tie nedokázali prežiť 6 mesiacov. Tieto mačky mali množstvo parazitov a ochorenia kože. Alergie sa z normy 5% vyšplhali na 90% v tretej generácii. Ich kosti sa stali mäkkými a trpeli nepríjemnými zmenami osobnosti. Mali väčšinu ochorení známu v ľudskej medicíne a v štvrtej generá-cii vymreli úplne.

Naopak mačky kŕmené surovým mäsom prospievali a rozmnožovali sa úspešne. Príčinou degenerácie mačiek bolo zničenie bielkovín varením. Mačkám chýbala esenciálna bielkovina taurín. Keďže uvarené mäso nemalo enzýmy ako surové, mali mačky obrovské problémy s trávením, likvidáciou toxínov, atď.

Rastlinné vs. živočíšne bielkoviny

Novodobé výskumy ukázali, že živočíšne bielkoviny podporujú tvorbu hormónu IGF-1, ktorý urýchľuje starnutie. Zaujímavé je, že čím komplexnejšie spektrum bielkovín strava obsahuje, tým rýchlejšie stúpa hladina IGF-1 v krvi. V mäse sú bielkoviny najkomplexnejšie a koncentrované. Vyvolávajú teda prudký nárast IGF-1. Rastlinné bielkoviny sú oproti mäsu “chudé” a pri ich konzumácii nedochádza
k nárastu IGF-1. To, čo výživoví poradcovia označujú u rastlinných bielkovín ako nedostatok je v skutočnosti úžasná prednosť.

Superhormóny a zápaly

Väčšina hormónov sa tvorí a ukladá v špeciálnych orgánoch – slinivka, štítna žľaza, nadobličky a ďalšie. Existujú však veľmi silné a prchavé hormóny, ktoré sú vytvárané v každej bunke tela. Nazývajú sa eikosanoidy a sú považované za superhormóny. Prečo? Pretože doslova riadia rôzne funkcie tela.

Je ich viac druhov, ale nás bude zaujímať to, že dva z nich vedia riadiť zápaly v tele – jeden eikosanoid rady 2 zápaly vytvára a druhý eikosanoid rady 3 ich hasí. Zápal je pre telo potrebný – je to ochrana organizmu pri chorobe. Na druhej strane ho poškodzuje, keď trvá príliš dlho alebo vzniká tam kde by byť nemal.

Tieto superhormóny pôsobia podobne ako inzulín a glukagón. Inzulín spúšťa tvorbu tuku, premieňa cukor-glukózu na glykogén a ukladá ho v pečeni a svaloch ako zásobu. Ak sa glukóza nezníži a pečeň a svaly už neabsorbujú ďalšie množstvo, premieňa sa glukóza cez glykogén na tuk a glukagón spúšťa jeho odbúranie (mení tuk opäť na cukor-glukózu).

Omega 3 a Omega 6

Avšak na vytváranie týchto superhormónov bunky potrebujú esenciálne mastné kyseliny (EMK). To sú Omega 3 a Omega 6. Esenciálne znamená, že si ich telo nedokáže vyrobiť samo, preto sme plne závislí na ich príjme cez stravu.

Z Omega 6 bunky vyrábajú eikosanoidy rady 2 (zápalotvorné), z Omega 3 bunky vyrábajú eikosanoidy rady 3 (protizápalové). Chybou však je, že v našej strave prevažujú Omega 6. Optimálny pomer je 2:1 (Omega 6 : Omega 3). V skutočnosti je to však podľa štatistík v Čechách až 20:1 alebo v Amerike až 40:1.

Jedna z hlavných príčin tzv. civilizačných ochorení je chronický zápal. Chronický zápal v cievach spôsobuje usadzovanie tuku a srdcovocievne choroby. Chronický zápal spôsobuje dlhodobé prekyselenie tkaniva v mieste zápalu. Spolu s vysokou hladinou cholesterolu potom štartuje premenu buniek na rakovinové.

Stály prísun veľkého množstva zápalotvorných látok – rýchlych cukrov s vysokým glykemickým indexom, zlý pomer konzumovaných tukov, prevaha Omega 6 a nedostatok Omega 3 – sú príčinou väčšiny chorôb ako rakovina, srdcovocievne ochorenia, cukrovka, obezita, …

Foto: Zdravyanezavisly.sk

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *