Omega 3 mastné kyseliny – otázky a odpovede

V sérii informácií týkajúcich sa dôležitosti Omega 3 nenasýtených mastných kyselín vo výžive ľudského organizmu sme v prvej časti Omega 3 mastné kyseliny a Halo Ravseen spomínali, na čo všetko pôsobia pri regenerácii a aký je ich optimálny pomer s Omega 6 nenasýtenými kyselinami.

V tejto druhej časti si zodpovieme najčastejšie otázky, ktoré zaujímajú ľudí hľadajúcich cestu ku zdraviu a vitalite!

Prípravok Halo Ravseen od Dr. Nona je zdrojom Omega 3 a Omega 6 mastným kyselín v optimálnom pomere pre zdravie človeka. Znižuje hladinu cholesterolu, ovplyvňuje tukovú výmenu organizmu, pôsobí prevenčne na srdcovo-cievne ochorenia a pri poruchách krvného obehu mozgu. Má blahodarné účinky na imunitný systém. Stimuluje ochranné funkcie organizmu a zvyšuje jeho odolnosť. Znižuje hladinu tukov a napomáha tak zníženiu váhy. Je to vysoko účinný antioxidant.


1. Dokážu Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny skutočne predchádzať infarktu a mŕtvici?

Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny dokážu zamedziť tvorbe nežiaducich krvných zrazenín tým, že udržujú kontrolu nad eikosanoidom (hormón) známym ako tromboxan vytváraným z Omega 6 mastných kyselín (zápalotvorné). Zrážanie krvi spôsobené normálnou hladinou tromboxanu je nutné, aby zabránilo prípadnému krvácaniu. Abnormálna zrážanlivosť spôsobená veľkým množstvom tromboxanu je nebezpečná. Krvné zrazeniny môžu zastaviť krvný obeh v akejkoľvek časti tela. Ak krvná zrazenina (trombus) nedovolí veľkému množstvu krvi dostať sa do srdca alebo mozgu, môže spôsobiť infarkt myokardu alebo mŕtvicu.

Vysoká hladina Omega 3 nenasýtených mastných kyselín funguje ako aspirín. Redukuje krvné zrazeniny a tým zabraňuje vzniku srdcovocievnych ochorení.

Tuky typu Omega 3 majú tiež jedinečnú schopnosť redukovať vysokú hladinu triacylglycerolov (TAG) – tukov obsiahnutých v krvi. Sú prijímané potravou. Telo ich využíva ako zdroj okamžitej energie. Ak sa však málo pohybujeme ukladajú sa v tukových vrstvách pod kožou a okolo dôležitých orgánov. Ich zvýšená hladina je dôležitým rizikovým faktorom srdcovocievnych chorôb.

Omega 3 sa v tele spoja s Omega 6 aby vytvorili zvláštne lipidy (tuky), z ktorých sa skladajú membrány všetkých buniek nášho tela. Tieto membrány sú ako steny domu. Omega 3 a Omega 6 tuky teda nielenže vytvárajú eikosanoidy, ale tiež kontrolujú všetky látky ktoré sa dostávajú do a z buniek. Kontrolujú ich správanie aj účinok. Fungujú teda ako akési dvere. Omega 3 tuky zvyšujú flexibilitu membrán červených krviniek a tým umožňujú krvinkám voľnejší pohyb cez ohyby a zákruty v drobných kapilárach.  Udržiavajú krv tekutejšou a čistejšou. To nielenže zlepšuje cirkuláciu krvi kdekoľvek v tele vrátane mozgu, ale zároveň uľahčuje srdcu vykonávať svoju prácu.


2. Ovplyvňujú Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny srdce a tepny priamo?

Vysoký krvný tlak môže spôsobiť ako mŕtvicu, tak aj infarkt. Tromboxan je potenciálnym zvieračom tepien.  Tuky Omega 3 pomáhajú normalizovať vysoký krvný tlak zastavením nadprodukcie tromboxanu a umožňuje cievam uvoľniť sa, napružiť a odpočívať!

Príčinou tuhých a zúžených tepien môže byť chronický zápal v stenách krvných ciev. Tento zápal väčšinou začína začervenaním a svrbením rovnako, ako keď sa napríklad zapáli rezná rana na prste. Cievne bunky hyperaktívneho imunitného systému zápal podporujú a ich ochranná úloha sa mení na deštrukčnú. Tento druh chronického zápalu je hlavnou príčinou aterosklerózy. Dokonca väčšou než je vysoká hladina cholesterolu alebo vysoký krvný tlak. Udržaním kontroly nad Omega 6 eikosanoidmi, skôr ako vyvolajú chemickú reakciu v reťazci vedúcemu k zápalu tepien, hrajú tuky typu Omega 3 ďalšiu dôležitú úlohu v prevencii srdcovocievnych ochorení.

Omega 3 pomáhajú aj pri srdcovom tepe. Infarkty nie sú vždy smrteľné, môžu sa však nimi stať, keď srdce reaguje prechodom na rýchle nekontrolované arytmické kmitanie známe ako fibrilácia, ktorá zadržuje krv z dosahu životne dôležitých orgánov, vrátane mozgu. Hlavne Omega 3 tuky z rýb pomáhajú pri prevencii arytmie. Tiež spomaľujú príliš rýchly srdcový pulz znížením elektrickej dráždivosti buniek srdcového svalu.


3. Môžu Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny pomôcť ľuďom, ktorí už problémy s cievami majú?

Dôkaz pochádza z dvoch štúdií pokusu „DART“ v Anglicku a „Lyonskej štúdie srdca a stravy“ vo Francúzsku. V oboch týchto rozsiahlych výskumoch bola pacientom, ktorí sa zotavovali z infarktu myokardu predpísaná diéta. Polovica z nich dodržiavala diétu, ktorú odporúča Americká asociácia pre choroby srdca, zároveň nazývaná diétou „rozumnou“, ktorá je bohatá na tuky typu Omega 6 a chudobná  na tuky Omega 3.

Diéta druhej polovice skúmaných osôb obsahovala vysoký podiel Omega 3 tukov. Omnoho viac pacientov prežilo vďaka strave s vysokým obsahom Omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Francúzska štúdia bola vzápätí ukončená z etických dôvodov, pretože nová diéta sa ukázala ako lepšia.

V neoficiálnej skúšobnej štúdii Dr. Donalda O.Rudina u dvoch pacientov trpiacich anginou pectoris (záchvat bolesti na hrudi podmienený obehovou poruchou vo venčitých tepnách) bolesť úplne zmizla niekoľko mesiacov po tom, keď začali dodržiavať diétu bohatú na Omega 3 z rýb a ľanového oleja. Pri poruche krvného obehu tzv. Raynaudova choroba, pri ktorej sú cievy rúk a nôh abnormálne stiahnut,é  takže sú ľadovo studené, bola výrazne potlačená.

Viac o Omega 3 a Omega 6 mastných kyselinách sa dočítate TU.

Foto: Zdravyanezavisly.sk

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *