Omega 3 a onkologické ochorenia

Laboratórne testy dokazujú, že tuky s vysokým obsahom Omega 3 mastných kyselín zabraňujú rastu nádorov onkologického pôvodu. Prečítajte si ďalší diel z nášho seriálu o Omega 3 mastných kyselinách na pokračovanie..

Môžu Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny pôsobiť ako prevencia onkologických ochorení?

Výskum súhlasí s tým, že najlepšou obranou je silný imunitný systém. Aj keď vaša strava obsahuje všetky potrebné látky, obrana imunity nebude primeraná, pokiaľ pomer Omega 3 a Omega 6 nie je v rovnováhe. Podľa Dr. Simopoulosovej rôzne tuky povzbudzujú rast nádorov rôznym spôsobom. Tuky bohaté na Omega 6 mastné kyseliny podporujú rast nádorov, avšak tuky s vysokým obsahom Omega 3 mastných kyselín rastu nádorov zabraňujú. Omega 3 vytvárajú v tele akési blokátory, ktoré zabraňujú rakovinovým bunkám putovať z prvotného nádoru a vytvárať nové kolónie (metastázovať).

V Južnej Afrike skupina vedcov porovnávala pomer výskytu rakoviny hrubého čreva u ľudí žijúcich v odlišnom prostredí. Bolo zistené, že ľudia žijúci v malých rybárskych dedinkách trpia rakovinou šesť krát menej ako ľudia žijúci v Kapskom Meste. Najprv tomuto zisteniu nikto nerozumel. Obyvatelia mesta napríklad jedli dvakrát viac ovocia a zeleniny než vidiecke obyvateľstvo a ich strava zároveň obsahovala viac nutričných látok chrániacich pred rakovinou hrubého čreva  – vlákninu, vápnik a antioxidanty. Laboratórne testy však dokázali že obyvatelia vidieka mali v krvi trikrát viac Omega 3 mastných kyselín vďaka vysokému množstvu rýb v ich strave. Zároveň množstvo Omega 6 mastných kyselín bolo menšie, čo predstavuje ideálny pomer medzi tukmi Omega 3 a Omega 6.

A čo ľanové semiačka? Môžu byť nápomocné v prevencii onkologických ochorení?

Ľanové semiačka okrem prítomnosti Omega 3 tukov tiež obsahujú unikátne ochranné substancie. Nielen, že obsahujú protirakovinovo pôsobiacu kyselinu alfalinolenovú (LNA) stavebnú látku iných Omega 3 mastných kyselín, ale tiež poskytujú zvláštne vlákno nazývané LIGNAN. V tele sa lignan premieňa na zlúčeniny nazývané živočíšne (savčie) lignany, ktoré sú veľmi účinné proti rakovine prsníka, hrubého čreva a prostaty. V laboratórnych testoch, pri ktorých sa používalo ľanové semiačko, lignany zablokovali tvorbu nových nádorov, zatiaľ čo LNA spomalila rast už existujúcich nádorov. Táto kombinácia znížila výskyt nádorov pŕs u laboratórnych krýs až na polovicu.

Je tu ešte jeden bonus, ktorý nám ľanové semiačka poskytujú – pomahajú telu vyprodukovať 750 – 800-krát viac týchto ochranných savčích lignanov, než ich iný výdatný zdroj – fazuľa a otruby.

Po dobu troch rokov monitorovali francúzsky výskumníci 120 pacientiek trpiacich rakovinou prsníka. Zistili, že ženy, ktorých tkanivo v okolí prsníka obsahovalo vysokú hladinu LNA, mohli ľahšie čeliť ďaľšiemu rozširovaniu rakoviny do inách častí tela. Pravdepodobnosť metastáz u žien s nízkou hladinou LNA bola päťkrát vyššia.

Je známe že naši predkovia si ľanové semiačka nesmierne cenili po tisícročia. Chlieb z ľanových semiačok popisuje vo svojich prácach už Plinius (23 – 79 nášho storočia), rímsky spisovateľ autor prírodopisnej encyklopédie.

Prípravok Ravseen od Dr. Nona je zdrojom Omega 3 a Omega 6 mastným kyselín v optimálnom pomere pre zdravie človeka. Znižuje hladinu cholesterolu, ovplyvňuje tukovú výmeni organizmu, pôsobí prevenčne na srdcovo-cievne ochorenia (napr. mŕtvica a arterioskleróza) a tiež priaznivo pôsobí pri poruchách krvného obehu mozgu.

Odporúča sa pri cukrovke, onkologických ochoreniach a gynekologických problémoch. Rozpúšťa cysty a kaly v tele (spolu s Reumoseenom), regeneruje kĺby a detoxikuje pečeň.

Prečítajte si aj naše predošlé články:

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *