Vianočný receptár

manželia Kunecoví Srdečný pozdrav s prianím toho najlepšieho všetkým „Noňákom“ zasielajú manželia Gabika a Tono Kunecoví z Bardejova. A pripájajú aj zopár chutných receptov na vianočné pečivo.

Pani Kunecová je okrem iného vychýrená gazdinka a skvelá kuchárka, ktorá inklinuje k vareniu zdravých pokrmov. Jej koláčiky mali možnosť ochutnať lídri počas nedávneho vianočného večierku v Košiciach, kde sa po nich závratnou rýchlosťou zaprášilo. Záujem o jej recepty bol veľký a preto ak ešte stále neviete, čo napiecť na Vianoce, nechajte sa inšpirovať pani Gabikou.

Celozrnné medovníčky

Potrebujeme: 70 g Palmarínu, 260 g medu, 4 vajcia, 10 g kakaa, 1-2 lyžice medovníkového korenia, 360 g celozrnnej ražnej múky, 300 g ražnej chlebovej múky, 2 lyžičky sódy bikarbóny, jadrá vlašských orechov, mandle celé aj lupienky), sušené brusnice na ozdobu, 1 vajce na potretie.

celozrnné medovníčky Postup: Palmarín s medom dáme do kovovej misy a v horúcom vodnom kúpeli ho necháme rozpustiť. Misu vyberieme a do zmesi vmiešame vajcia, kakao a korenie.  Pridáme 1/3 preosiatej múky (oba druhy) premiešané so sódou bikarbónou. Vymiešame cesto, do ktorého na doske zapracujeme zvyšnú múku. Hotové cesto zabalíme a necháme v chlade aspoň deň odpočinúť.
Odležané cesto postupne rozvaľkáme na tenšie pláty a vykrajujeme rôzne tvary. Dáme ich na pechy vyložené papierom na pečenie a podľa fantázie ozdobíme orechmi, mandľami a brusnicami.
Medovníčky pečieme pri 170 stupňoch asi 10 – 15 minút. Hneď po upečení ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vychladnúť. Potom ich poukladáme do škatule a necháme aspoň deň odležať.

Zdravé cookies

Potrebujeme: 2 hrnčeky ovsených vločiek, 1 hrnček celozrnnej múky, 1 hrnček kokosu, 1/2 hrnčeka práškového cukru, 120 g masla, 2 lyžice medu, sušené ovocie.

Postup: Maslo si dáme rozpustiť, zmiešame ho s medom. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme lepivú masu. Tvoríme malé placky. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 20 minút.

Ovsené rožteky

ovsené rožteky a zdravé cookies Potrebujeme: 200 g ovsených vločiek, 200 g hladkej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 150 g práškového cukru, 2 vanilínové cukry, 150 g Hery, 1 vajce, 3 – 6 lyžíc mlieka, tuk na vytretie plechu, cukor na obalenie.

Postup: Ovsené vločky nasucho opražíme na panvici, necháme vychladnúť a zomelieme. Pridáme múku, prášok do pečiva, práškový a vanilínový cukor. Dobre premiešame. Nakrájame Heru, pridáme vajíčko a mlieko. Spracujeme a necháme v chlade niekoľko hodín odpočinúť. Z cesta formujeme malé rožteky a ukladáme na vymastený plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 15 minút. Vlažné ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Špaldové minityčinky

Potrebujeme: 100 g špaldovej múky, 100 g hladkej múky, 100 g masla, 150 g smotanového jogurtu, 2 lyžice mlieka, 1/2 lyžičky soli, 1 vajce na potretie a mak, sezam a hrubozrnnú soľ na posypanie.

Postup: Z múky, masla, jogurtu, mlieka a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 hodinu v chladničke. Cesto vyvaľkáme a zúbkovaným radielkom pokrájame na 3 x 0,5 cm pásiky. Každý pásik potrieme vajíčkom a posypeme soľou, makom a sezamom. Pečieme pri teplote 200 stupňov 14 minút.

Manželia Kunecoví sú úspešní zástupcovia spoločnosti Dr. Nona pôsobiaci predovšetkým v Bardejove. Ďalšie inšpirácie na zdravé Vianoce nájdete v makrobiotickom vianočnom menu Kathushkinho kulinária.

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *