Naša skúsenosť s ovčími kiahňami

Počas uplynulého mája sa našou domácnosťou prehnali ovčie kiahne. Najprv sa vyskytli u 10-mesačného Števka a ako to už býva, tak na štrnásty deň ich chytil už aj 3,5-ročný Doduško. Ako sme si s nimi poradili?

Najprv to vyzeralo ako uštipnutie komárom, ale keď tých uštipnutí začalo byť neúrekom, vedeli sme, že máme doma kiahne. Najprv ich bravúrne zvládol malý Števko, ako keby ani neexistovali a presne na deň, kedy sa končí inkubačná doba sa s nimi popasoval aj starší Dodko.

Obaja to vďaka celkovo silnej imunite zvládli bez horúčok, bez nepríjemného svrbenia a iba za pár dní. Jediné, čo svedčilo o ich ochorení boli bodky na tele. V oboch prípadoch sme proces regenerácie a posilnenia imunity riešili produkciou Dr. Nona a dobu rekonvalescencie sme tak skrátili na 8 dní do celkového vymiznutia chrastičiek.

Čo sme na kiahne použili?

Začali sme ráno a vyrážky ponatierali dezodorantom (viac o ňom sa dozviete TU). To sme počas dňa podľa potreby viackrát opakovali. Pridali 1/2 Ravseenu 10-mesačnému Števkovi a celý Dodkovi.

Prvé dni sa neodporúča kúpať (iba jemná sprcha, keď je to vyslovene nutné) až kým nezačnú kiahne schnúť. Chlapcom tie prvé začali už po dvoch dňoch. Na večer sme bodovo natierali každý jeden pupáčik nariedenou bahennou maskou a pridali sme im 1/2 Okseenu Števkovi a celý pre Dodka (obsah tobolky je potrebné rozobrať a vsypať do pusy).

Akonáhle sa z vyrážok začali tvoriť chrasty, začali sme ich natierať Telovým mliekom Solaris, ktorý sa postará o to, aby na pokožke nezostali žiadne jazvičky. Obdeň sme staršiemu podávali Fázu 9, mladší (ešte stále plne dojčený) ju dostával cez materské mlieko od mamky, ktorá užila tobolku.

Všetci sme doma pili mrkvovú šťavu a zelené smoothie, aj keď Doduško nad tým občas ohŕňal noštek. Dnes sú už u oboch miesta po vyrážkach ledva viditeľné a my rodičia sme si vydýchli, že kiahne máme u nás doma už nadobro za sebou.

– Jozef Fila


A ešte jedna staršia skúsenosť z Košíc:

V archíve nášho webu sme mali už niekoľko rokov skúsenosť od mamičky z Košíc, kde kiahne dostal jej 5-ročný Martinko. Pripájame ju tu preto tiež:

„Robím na Martinkovi pokus. Prednú časť tela mu natieram Fenistil gélom na upokojenie (nechcela som dávať tekutý púder) a chrbátik som mu natrela Bahennou maskou Dr. Nona. Sám mi povedal, že chrbátik ho menej svrbí a kiahne sú viditeľne menej začervenalé a rýchlejšie schnú, ako keď mu ich natieram Fenistilom. Okrem toho mu dávam aj Fázu 3 (dnes už Fáza 9 – pozn. red.) a Okseen. A musím povedať, že teplota mu vybehla maximálne na 38 °C. A to sú pri kiahniach riadne teploty.“

Použitá Bahenná maska Dr. Nona má okrem klasického beauty využitia aj hojivé účinky, upokojuje podráždenú pokožku, napomáha pri akné, zlepšuje prekrvenie a vyživuje pokožku tváre, napomáha regenerácii buniek, zvyšuje pružnosť tkaniva (vďaka čomu vyhladzuje vrásky), pomáha pri ochabnutých svaloch a pri ochoreniach kŕčkoch maternice.

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *